Οξύτατα προβλήματα στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης

Οξύτατα προβλήματα στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 11985/24.02.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 

Σε δρόμο καρμανιόλα εξελίσσεται η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης, καθώς πρόκειται για έναν δρόμο κορεσμένο, επικίνδυνο, όπου ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας είναι βαρύς. Ο δρόμος έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του. Ανυπαρξία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, ελλιπείς και επικίνδυνα κατασκευασμένοι κόμβοι εισόδου και εξόδου, ανυπαρξία χώρων στάθμευσης, πληθώρα διαφημιστικών πινακίδων, φθαρμένες πινακίδες σήμανσης, φθαρμένη διαγράμμιση, έντονη ολισθηρότητα, ελλιπής φωτισμός, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της περιφερειακής οδού. Πρόσφατη έρευνα που έγινε, έδειξε, ότι κάθε εβδομάδα συμβαίνει κατά μέσο όρο ένα ατύχημα με τραυματισμούς, ενώ καθημερινά καταγράφονται 2-4 ατυχήματα με υλικές ζημιές.

Η περιφερειακή οδός εκτείνεται σε μήκος 22 χλμ. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εξυπηρέτηση 25.000 οχημάτων ημερησίως, την ώρα που σήμερα εξυπηρετεί 120.000 οχήματα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι περισσότερα από 80 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε 10 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το οδικό αυτό δίκτυο είναι βαρύνουσας σημασίας, αλλά η Κυβέρνηση δεν έχει δείξει την δέουσα ευαισθησία για την αναβάθμισή του. Ο οδικός άξονας απαιτεί γενναίες παρεμβάσεις και βελτιώσεις, έτσι ώστε να μετατραπεί σε δρόμο λειτουργικό και ασφαλή.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για την αναβάθμιση της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να βελτιωθεί ο οδικός αυτός άξονας προς όφελος των πολιτών;

Απάντηση Υπουργείου